Thursday, February 2, 2012

Memandu Malam..............

Pernah memandu malam..pernah kan? Pernah memandu malam seorang?..pernah kan...pernah balik dari kerja lewat malam seorang?...pernah kan...ermmm hari ni aku saja la mo kongsi pengalaman...hehehe...kongsi pengalaman tu baik dan mana tau mungkin sapa sapa yg baca blog ni buli berkongsi pengalaman and bagi idea, pendapat ka atau petua..hehehe...

ok mine punya cerita x la seram atau menakutkan sangat..ehhhh lupa gtau..ok pengalaman memandu malam sorg sorg ni kompom la pengalaman yang kurang menyenangkan kn??...so yes pengalaman aku balik malam hari tu memang mengerunkan, selama aku ulang alik Beaufort-Sipitang selama 5 tahun x pernah aku jumpa apa apa, mlm 26hb january tu jugak la rezeki aku..hahaha...



ok kalau jalan sepanjang perjalanan mcm kat gmbr di atas, alangkah bahagia nya malam malam ku...no road light ok...paling best aku melalui 70% kawasan hutan sepanjang perjalanan balik rumah...hehehe lucky me..kalau nak cakap gelap, memang la gelap jalan kampung kn..tapi jalan ok berturap bawak kreta 130km/j mcm teda bha tu..hehehe..





keadaan jalan mcm gambar kat atas ni, imagine it malam lah...di jadikan cerita malam 26hb januari tu aku terpaksa balik lambat bertugas demi negara kan kat ofiz, keja punya keja siap la jam 11 mcm tu.. kuar dari opis dlm jam 11.20 mcm tu..fuh best jak balik jalan drive sorg sorg jalan lengang bwk laju tanpa risau..hehehe..wlupun jln pekan kecik kalau siang busy siot jugak tau..huhu...

so di jadikan cerita la, menambahkan rezeki aku plak mlm tu mlm jumaat...suweii betul la..hahhaa..masa kerja mlm tu bnyk jgk la bercerita pasal pengalaman hantu siap buat lawak lagi..aduiii..ok..drive mlm tu saya smpi la satu tempat ni..memang terkenal dengan cerita dia kan..aku klu malam drive jln lengang mmg bagi lampu tinggi sebab senang tengok ada benda ke binatang ke manusia kat jalan senang elak..

 sampai satu tmpt tu kawasan kelapa sawit..lebih kurang la mcm gmbr kat atas tu klu mlm mlm mmg jelas nampak apa ada kat pokok kelapa sawit tu klu bg lampu tinggi,guess what apa aku nampak..aku nmpk satu lembaga putih bertengek atas pokok kelapa sawit..seriuss !!!!! takut gilak ni..ermmm aku mmg confirm benda tu dengan jelas jembalang bertengek diselubungi kain putih...mmg seram gilak...aduii apa lagi aku tekan pedal minyak mcm org gilak..hahaha...lucu jugak bila pikir balik..aku paling takut kalau benda tu muncul kat tmpt lain pulak, alhamdulilah teda..hehehe...mmg aku seram..esok pagi aku p keja aku jln slow kat tmpt tu nak bg confirm kan,mn tau ada org sangkut kain ke apa, but none..teda apa yg kena sangkut kat situ..so mlm tu aku memang confirm nampak c kawan...hehehehe


so moral of my story,jangan la takut sangat..hehehe..well jujur aku memang takut jugak, tapi aku selalu tanam kat diri sendiri kalau benda tu kita tak kacau insyallah makhluk tu tak akan kacau kita..it just maybe dia terleka sket smpi org lain boleh nampak dia...and aku pcaya kan kita nda payah lah mo rakam rakam video makhluk ni, klu dia nak sangat masuk camera korg, korang tak perlu tunggu malam or cari tmpt seram utk tngkp gambar dia..SKG pn dia boleh kuar tapi tidak kan bab dia tak nak..so klu dia tak nak means dia tak nak korg tngkp gmbr dia,means klu korg p rakam jugak means korg kacau dia punya life,..mcm sy ckp tadi kalau kita tak kacau life dia, dia tak akan kacau kita..tp klu kita kacau life dia means dia mungkin akan kacau kita balik...mau?


bila cerita sm org benda ni bnyk petua kena bagi...simpan limau kapas kat dlm kreta, baca ayat kursi klu nmpk benda ni..hehe..insyallah selamat....tapi..tapi dia pun mahluk allah, so tiada apa yang perlu di takutkan...allah tu maha mengetahui... 


Lastly, banding hantu dan orang, aku lagi takut orang..hantu tak ugut bawak parang mintak serah handphone ke wallet ke, duit ke, or even worst minta kunci keta, hantu tak mcm tu, dia just show up skejap jer, tapi kalau manusia jahanam habis kita kena kerjakan bunuh segala..so hati hati dengan manusia..ada manusia yang lebih menakutkan daripada hantu...

Thanks sudi baca blog aku :) drive safe kalau memandu malam malam... :)



No comments:

Post a Comment